ANWB E-bike Kampioen: M1 Spitzing, de sterkste ter wereld

In de ANWB E-bike Kampioen 2018 zijn enkele artikelen verschenen over de M1 e-bikes van BeterBike.nl. Hieronder volgen enkele fragmenten:

M1 Spitzing, de sterkste ter wereld

ANWB E-Bike Kampioen 2018 M1 Sporttechnik inhoudsopgave ANWB E-Bike Kampioen 2018 M1 Sporttechnik - M1 Spitzing: de sterkste ter wereld

Durf jij het aan? De M1 Spitzing is de krachtigste e-mtb ter wereld. Dit ‘monster’ ploegt met z’n 120 Nm trekkracht bos en bergpaden om. Een slordige € 8000,- kost het instapmodel van ‘Das Spitzing’, zoals de Duitsers zelf ‘m liefkozend noemen. Daar krijg je wel wat voor terug: een beest van een accu (880 Wh!), een beest van een motor, een superstijf en licht koolstof frame, Shimano- en Maguraonderdelen en meer.

Waanzinnige 550%

Om het helemaal af te maken: M1 ontwikkelde ook de wat chiquer afgemonteerde Spitzing PLUS. Beide modellen hebben drie types met verschillende maximumsnelheden: 25 km/u, 45 km/u en 75 km/u. De motoren hebben 5 ondersteuningsstanden. Stand 4 (Sport) levert 195% van je eigen trapkracht, en in de hoogste stand (Power) beschik je over een waanzinnige 550%… Die krachten zijn alleen te beteugelen door geoefende mountainbikers. En motorcrossers.

En verder:

Kees Lucassen (59)

ANWB E-Bike Kampioen 2018 M1 Sporttechnik

Traject: Den Haag – Zandvoort – Amsterdam
Enkele reis: 69 km in 2 uur
Kees fietst vaak. Vroeger per racefiets naar het werk (Amsterdam – Den Haag). Op een vakantiefiets van Nederland naar Gibraltar en Istanbul en per mountainbike door Pakistan naar China. Maar ja, dat was vroeger. Er kwamen kinderen, reorganisaties op het werk, een buikje en een burn-out. En er kwam een laagje stof op de mountainbike. Lang verhaal kort: Kees fietste nog wel, op zijn racefiets door de duinen, maar de mountainbikeroutes bij Noordwijk en bij Schoorl liet hij voortaan links liggen. En van een tocht door de Alpen kon hij alleen nog maar dromen. Totdat, ergens in 2016…

Geheim

Kees: “Jos belde. Een goede vriend. Hij bezit een gîte d’étape in de Franse Alpen en organiseert daar mountainbiketochten. Van mei tot oktober zit hij op de fiets, in de bergen, terwijl hij vier jaar ouder is dan ik. Zijn geheim? Een e-mountainbike. Moest ik ook maar eens proberen.”

Dat was even slikken. Want tot dat moment dacht Kees: mountainbiken op een e-bike is net zoiets als bergwandelen met een rollator. Maar inmiddels heeft hij de routes bij Schoorl en Noordwijk weer gereden. In de winter, meerdere malen. En ook fietste hij door de Alpen. Kees: “Met Jos en drie andere vrienden. Die waren net zo sceptisch als ik, maar zijn dat nu ook niet meer.”

Bronvermelding: ANWB E-bike Kampioen 2018
Tekst: Roel van Schalen, Jelle de Jongh, fotografie: Jonathan Andrew