Je weet niet wat je meemaakt, die acceleratie!

Ik bezit zelf niet een van de e-bikes van M1 Sporttechnik, maar ik heb een aantal dagen mogen proefrijden op een Spitzing, de S-Pedelec versie die tot 45 km/u kan. In de buurt van Nuenen ligt de Gulberg, een landgoed met een oude vuilnisbelt dat omgetoverd is tot een lokale mtb-hotspot. De bult is met 56 m hoogte het hoogste punt van Brabant en wordt ook wel ‘Het dak van Brabant’ genoemd. Je kunt de berg van verschillende kanten beklimmen over diverse paden met verschillende ondergrond, van brede schotterpaden van gravel tot slingerende singletracks over gras, puin en steenbrokken. Kortom, een ideale plek om de Spitzing S-Pedelec eens los te laten.

Bij het eerste vertrek begin je te grijnzen en die lach wil niet meer van je gezicht af. Je weet niet wat je meemaakt, die acceleratie! Je trapt enkele slagen en zit al aan de 30 km per uur. Je trapt nog wat bij en checkt de teller: 47! Nu snap ik wel waarom dat extra laagje kleding tegen de wind aangeraden werd.

Verder is het een feest om op te rijden. Deze full suspension e-bike is natuurlijk zwaarder dan de hard tail van 10 kg waar ik normaal op rijd. Ik had daarom mijn twijfels hoe de Spitzing zich zou houden bij het bochtenwerk. Maar dat was onterecht. Hij slingert zich met gemak over de trails, van het extra gewicht merk je amper iets. En zeker bergop niet. De standaardaccu is van ruim voldoende capaciteit voor een middag plezier. Ik kreeg hem in een paar uur niet leeg gereden. Voor langere of zwaardere tochten met veel klimwerk zou ik wel een van de grotere accu’s aanraden.

Peter van Lierop, Nuenen